Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

25 χρόνια παρουσίας στην πόλη 

1993 – 2018 

Το ξεκίνημα  

Την άνοιξη του 1993, μετά την εκπαιδευτική πολιτιστική πρόταση του Χρήστου Λαμπράκη, τότε Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αθηνών προς την κυρία Βικτωρία Καρέλια, και με τη συμμετοχή επίλεκτων πολιτών της Καλαμάτας, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας (ΣΦΜΚ), αδελφός του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αθηνών (έτος ιδρύσεως 1953, με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Τριάντη, του Λάμπρου Ευταξία και του Χρήστου Λαμπράκη) και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (έτος ιδρύσεως 1991, με πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντίνου Πυλαρινού).

Το έργο

Κατά τη διάρκεια της πορείας του ΣΦΜΚ, η κυρία Βικτωρία Καρέλια, η οποία διετέλεσε Πρόεδρός του επί 22 χρόνια (1993-2015), με τους εξαίρετους συνεργάτες της, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνέβαλαν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, έχοντας ως κύριο στόχο τους την πραγματοποίηση υψηλού επιπέδου μουσικών εκδηλώσεων στην πόλη της Καλαμάτας. Παρουσιάστηκε έτσι, το έργο πολλών καταξιωμένων Ελλήνων κυρίως, αλλά και ξένων, μουσικών, δημιουργών, ερμηνευτών, καλλιτεχνών. Παραθέτουμε μερικά ονόματα εξ΄αυτών: 

Δήμητρα Γαλάνη, Καλλιόπη Γερμανού, Μιράντα Γεωργάκη, Σαββίνα Γιαννάτου, Τζένη Δριβάλα, Encardia, Σόνια Θεοδωρίδου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Ιδομενέως, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Στέφανος Κορκολής, Σταμάτης Κραουνάκης με τους Σπείρα Σπείρα, Θάνος Μικρούτσικος, Μίλβα, Ντόρα Μπακοπούλου, Άρτεμις Μπόγρη, Πένυ Ξενάκη, Έλλη Πασπαλά, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γιώργος Σαλβάνος, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Τάκης Φαραζής, Μάρθα Φριτζήλα, Ρενάτο Ρίπο, Σέρτζιου Ναστάζα, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, Leo Winland, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Academica Athens Orchestra, η Καμεράτα, η Καμεράτα Τζούνιορ, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. 

Παρουσιάστηκε επίσης το έργο νέων δημιουργών και καλλιτεχνών που κατάγονται από τη Μεσσηνία και απονεμήθηκαν πολλές υποτροφίες σπουδών σε νέους ταλαντούχους μουσικούς. Η συνδιοργάνωση επί 24 έτη με τον μουσικό όμιλο «ΟΡΦΕΥΣ», 24 θρησκευτικών χορωδιακών συναντήσεων στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το Σάββατο του Λαζάρου, χάρισε στο κοινό και ακούσματα θρησκευτικής μουσικής και η συνεργασία αυτή έγινε θεσμός μεταξύ των δύο Συλλόγων.

Από το 2015, το έργο του  Δ.Σ. του ΣΦΜΚ συνεχίζεται με:

  • αγάπη για τη μουσική
  • προσήλωση και αφοσίωση στους καταστατικούς σκοπούς μας
  • σεβασμό προς το κοινό 
  • γνώμονα την αναζήτηση, ανάδειξη και ενίσχυση του καινούριου

Θερμές ευχαριστίες προς την ιδρύτρια κυρία Βικτωρία Καρέλια, τα ιδρυτικά μέλη και τα εκάστοτε μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και προς την Εξελεγκτική Επιτροπή, για τη διαρκή προσπάθεια και προσφορά τους.

Θερμές ευχαριστίες στα μέλη του ΣΦΜΚ και βεβαίως στο φιλόμουσο κοινό της πόλης μας για την ανταπόκριση, τα 25 αυτά χρόνια, στο κάλεσμα των εκδηλώσεων, την εμπιστοσύνη και την αγάπη του προς το έργο του ΣΦΜΚ.