Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας

ΝΕΑ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

CAMERATA JUNIOR-ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

H CAMERATA JUNIOR – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγηση των νέων σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Με τακτικά μαθήματα – δοκιμές που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμμετοχές σε συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, η Ορχήστρα εξελίσσεται σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο.

Αριθμεί σήμερα 60 περίπου νέους και νέες 7-25 ετών, και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα εφηβικό τμήμα, που διδάσκονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά. Νέα μέλη γίνονται δεκτά μετά από ακρόαση. Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν. Η Ορχήστρα εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην καθιερωμένη ετήσια συναυλία της, αλλά και σε ανοιχτές δράσεις, όπως ο εορτασμός της Ημέρας Μουσικής και σε εκδηλώσεις της Μουσικής Βιβλιοθήκης. Έχει εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπως επίσης σε φεστιβάλ και διοργανώσεις στην Αττική και στην ελληνική περιφέρεια (Πύργος Βασιλίσσης, Δήμος Π. Φαλήρου, Ελληνογαλλική Σχολή Ευγ. Ντελακρουά, Αρσάκειο, ­­Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, στα Διεθνή Φεστιβάλ Άνδρου και Ναυπλίου, στο Άργος, στα Τρίκαλα κ.α.).

Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το «Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις», η Camerata Junior έχει δώσει συναυλίες στο Θέατρο «Φρύνιχος» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου τo 2014 ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση έργο του Γ. Κουρουπού, ειδικά γραμμένο για εκείνη. Με την Ορχήστρα έχουν συμπράξει ως σολίστ κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ και της ΚOΘ (Π. Δράκος, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης) καθώς και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως η Marlis Petersen, ο Χάρης Δημαράς, o Αντώνης Χατζηνικολάου και o Daniel Blumenthal. Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες Rosarte, Musica των Φίλων της Μουσικής και Παιδική Χορωδία των Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κάθε Χριστούγεννα παίζει στα Νοσοκομεία Παίδων για τα παιδιά που νοσηλεύονται.

Δάσκαλος και διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Δημήτρης Σέμσης, ο οποίος επιλέγει το ρεπερτόριο από τη διεθνή βιβλιογραφία με κύριο γνώμονα τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των έργων. Βοηθοί διδασκαλίας είναι η καταξιωμένη εκπαιδευτικός και βιολονίστα Wendy Clark, μέλος της ΚΟΑ, και η νεαρή βιολονίστα Αθηνά Γρατσούνα, από τα πρώτα μέλη της Camerata Junior. 

Μέγας Δωρητής της Ορχήστρας για το 2017: Ισπανικό Ίδρυμα “Mundo en Armonia” (Κόσμος εν Αρμονία).

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣ γεννήθηκε στο Μόναχο το 1959 από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί έμαθε από τον πατέρα του Μιχάλη Σέμση, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Όττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Επί δύο χρόνια υπήρξε μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μια δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου Ελληνική Καμεράτα που ίδρυσε ο πατέρας του Μ. Σέμσης και στη συνέχεια, εξάρχων, από το 1991 έως το 1997, της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, της οποίας είναι και συνιδρυτής. Ιδρυτικό μέλος του Τρίο Opus I, ενός από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγητής βιολιού στο Ωδείο Ορφείον. Από τον Ιανουάριο του 1999 ήταν εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο του 2003, οπότε και κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Oρχήστρα Αθηνών. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Η.Π.Α.

Ως συνεργάτης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασική μουσική. Με την ίδρυση της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής το 2010, ανέλαβε την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας, την οποία έχει αναδείξει σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

A’ ΜΕΡΟΣ

NORMAN LEYDEN (1917-2014)
Σερενάτα για έγχορδα
Prelude – Fugue – Nocturne – Cakewalk
Σόλο βιολί: Γιάννης Αντωνόπουλος

PAUL HINDEMITH (1895-1963)
Minimax
«Ρεπερτόριο για στρατιωτική μουσική»
Στρατιωτικό εμβατήριο 606
Παλιές καραβάνες – Εμβατήριο
Βραδάκι στις πηγές του Δούναβη
Ιντερμέτζο για δύο απομακρυσμένες τρομπέτες
Πικραλίδες στην όχθη του ρυακιού – Βαλς
Δύο αστείοι, κατεργάρηδες σπίνοι
Έργο χαρακτήρων για δύο φλάουτα πίκολο
Εισαγωγή – To αδιάβροχο κλουβί


Β’ ΜΕΡΟΣ

ANTONIO VIVALDI (1678-1741)
Κοντσέρτο για δύο βιολιά σε λα ελάσσονα, έργο 3, αρ. 8, RV 522 από τη συλλογή «Ο αρμονικός οίστρος»
Allegro (Γιάννης Αντωνόπουλος – Φοίβη Ρουσοχατζάκη)
Larghetto e spirituoso (Στέργιος Μπαλαμώτης – Σαλόμε Μπουτσουκούρι)
Allegro (Γρηγόρης Μπανιάς – Γιώργος Χλιαβώρας)

EDVARD GRIEG (1843-1907)
Σουίτα σε παλιό στιλ «από τον καιρό του Holberg», έργο 40
Prelude – Sarabande – Gavotte & Musette – Air – Rigaudon
Σόλο βιολί: Γιάννης Αντωνόπουλος
Σόλο βιόλα: Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης

RAMIN DJAWADI (γενν. 1974) – Game of Thrones 
Διασκευή για έγχορδα: Larry Moore

ENNIO MORRICONE (γενν. 1928) – Cinema Paradiso 
Διασκευή για έγχορδα: Δημήτρης Μαραμής

KLAUS BADELT (γενν. 1967) – Οι Πειρατές της Καραϊβικής
Διασκευή για έγχορδα: Ted Ricketts

KARL JENKINS (γενν. 1944) – Palladio


ΜΕΛΗ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

Βιολιά: Γιάννης Αντωνόπουλος, Μαρία Αργύρη, Μαρίνα Ηλιάδου, Παναγιώτα Καλαβριζιώτη, Δημήτρης Καραγκιούλογλου, Στέργιος Μπαλαμώτης, Γρηγόρης Μπανιάς, Χρυσούλα Μπεντή, Χρήστος Μπουρέκας, Σαλόμε Μπουτσουκούρι, Καλλιόπη Ρήγου, Φοίβη Ρουσοχατζάκη, Δανιήλ Σεβελιόβ, Χρυσή Τζάβλα, Γιώργος Χλιαβώρας

Βιόλες: Σπύρος Κοκονέτσης – Στεριώτης, Άλκηστις Μισούλη, Νίκος Παϊβανάς, Αριάδνη Πράπα, Αουγκούστα Σεστάνι

Βιολοντσέλα:  Διονύσης Ανδρουτσάκης, Αριστείδης Λύκος – Δεσύλλας, Χριστίνα Μπένση, Ματέο Σεστάνι, Ίλια Τηλιακού

Κοντραμπάσo: Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος