Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο και τη μουσική. Συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και παράλληλα φοίτησε για ένα χρόνο στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η αγάπη του για τη μουσική τον «έκλεψε» από το επάγγελμα του δικηγόρου και το 1959 έφυγε για το Παρίσι σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει τα νέα ρεύματα της μουσικής. Εκεί εργάστηκε ως πιανίστας στις μπουάτ της αριστερής όχθης και σύντομα έγινε γνωστός ως συνθέτης, υπογράφοντας τραγούδια που ερμήνευσαν προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής. Στην Ελλάδα, χωρίς να διακόψει τις επαφές του με το Παρίσι, επέστρεψε το 1963, ως βασικός εκφραστής της νέας τάσης, Νέο Κύμα. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα του είναι οι δίσκοι ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ του 1967 και ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ Β’ του 1968.
Το 1969 γράφει το ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Στις αρχές του ’70 ο Γιάννης Σπανός βγάζει το γνήσιο λαϊκό ταλέντο του, χαράζοντας μια μοναδική πορεία μέσα από αξιόλογες συνεργασίες με τους Σταμάτη Κόκκοτα, Βίκυ Μοσχολιού, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Νταλάρα, Μαρινέλλα, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Αλέκα Κανελλίδου, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλη Λιδάκη και άλλους. Γράφει μουσική για τις κινηματογραφικές ταινίες ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (το soundtrack της ταινίας κερδίζει και το βραβείο Θεσσαλονίκης το 1971), ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ, ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και αρκετά άλλα. Στο θέατρο συνεργάζεται με τον Αλέκο Σακελλάριο, την Έλλη Λαμπέτη (στη θεατρική παράσταση ΓΛΥΚΙΑ ΙΡΜΑ κ.ά.), τον Κώστα Καρρά και άλλους. Στο χώρο του παιδικού θεάτρου με την Ξένια Καλογεροπούλου στην παράσταση «Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ», η μουσική της οποίας άφησε ιστορία. Η μουσική από την κινηματογραφική ταινία ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, είναι από τις καλύτερες δουλειές του.

Η ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ και η ΤΡΙΤΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ είναι δύο από τους κορυφαίους δίσκους του. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Πυθαγόρας, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος κ.ά. Μελοποίησε δε, πολλούς ποιητές όπως ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κώστας Βάρναλης, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Βιζυηνός και άλλους. Βοηθάει νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα και πειραματίζεται σε διάφορα μουσικά είδη. Ξεχωρίζουν οι συνεργασίες με την Τάνια Τσανακλίδου στο ΦΙΛΕ (1982) και με την Ελένη Δήμου στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (1988).

Σήμερα εξακολουθεί να δηλώνει παρών συνεχίζοντας τις επιτυχίες, διανύοντας μια άκρως δημιουργική περίοδο, ανακαλύπτοντας νέες φωνές και καινούργια ακούσματα. Όταν δεν κάθεται στο πιάνο, αφιερώνει το χρόνο του στη δημιουργία γελοιογραφιών. Πολλές από αυτές έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στο Παρίσι. Μια άλλη μεγάλη του αγάπη είναι τα φυτά, και όσοι έχουν περάσει από τον κήπο του στο Κιάτο, έχουν θαυμάσει μερικά από τα πιο σπάνια είδη φυτών από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλει να βάζει ταμπέλες στη μουσική και ξεχωρίζει το τραγούδι σε καλό και κακό.

O Κοσμάς Κοκόλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Σπούδασε οικονομικά, αλλά τον κέρδισε η μουσική ολοκληρωτικά. Ξεκίνησε το 1989 να δουλεύει αυτοδίδακτος με οδηγό την αγάπη και τον θαυμασμό του στον Γιώργο Ζαμπέτα.

Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες και ερμηνευτές του χώρου (Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Βαγγέλη Κορακάκη, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρη Μητροπάνο, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Τάκη Ζαχαράτο, Γεράσιμο Ανδρεάτο κ.ά.).
Έχει συμμετάσχει ως μουσικός, αλλά και ως ερμηνευτής σε πολλές δισκογραφικές δουλειές.
Το 1998 κέρδισε στα «Τσιτσάνεια» το 1ο βραβείο ερμηνείας σε σύνθεση του Νίκου Πιτλόγλου.
Συνεχίζει να υπηρετεί με την ίδια αγάπη και σεβασμό την μουσική παίρνοντας μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Πένυ Ξενάκη γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού, ενώ ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1981, όταν την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην επέτειο των 30 χρόνων του Μίμη Πλέσσα στο θέατρο Λυκαβηττού, μεταξύ όλων των ιερών τεράτων της εποχής. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στους Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας, σε διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος την ξεχώρισε και συνεργάστηκαν στα ραδιοφωνικά του προγράμματα.

Έχει πληθωρική παρουσία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπική δισκογραφία και συνεργασίες με τον Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα, Γιώργο Μαρίνο, Αντώνη Καλογιάννη, Κώστα Χατζή, Στέφανο Κορκολή.
Συνεργάστηκε με τον Μίμη Πλέσσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2000), στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (2002) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2002) στους «Δρόμους του Σταυρού» του συνθέτη.
Από το καλοκαίρι του 2001, η Πένυ Ξενάκη με τους Yeni Turku, ένα από τα προοδευτικά συγκροτήματα της Τουρκίας, και με τους Harem, ένα ethnic συγκρότημα κρουστών, πραγματοποιούν μια σειρά συναυλιών στην Τουρκία, στην Ελλάδα (House of Art) και άλλες χώρες. Το 2001 έδωσε μια πολύ επιτυχημένη συναυλία στο The Mann Auditorium στο Tel Aviv. Το 2003 μαζί με το κουαρτέτο μπουζουκιών Rast, έδωσαν μια παράσταση στην Μαγιόρκα. Το 2007 έλαβε μέρος στην τιμητική συναυλία του Αντώνη Καλογιάννη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη και τον Georges Moustaki.

Συνεργάζεται ανελλιπώς με τον Γιάννη Σπανό, ενώ συμμετείχε σε πολλούς δίσκους των συνεργατών της. Η «Επιφυλακή» το 1989, του Γιάννη Σπανού, το «Με μια Ομπρέλα Τρύπια» το 1995 των Γιώργου Χατζηνάσιου, Γιάννη Σπανού και Νένας Βενετσάνου, και το CD «Πένυ Ξενάκη», το 2006 με νέους δημιουργούς, αποτελούν την προσωπική της σφραγίδα στην δισκογραφία.

Ο Κώστας Τζιαγκούλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε στα εννιά του χρόνια παρακολουθώντας μαθήματα κλασικής κιθάρας και συνέχισε συμμετέ-χοντας σε δημοτικές φιλαρμονικές ορχήστρες, μαθαί-νοντας και παίζοντας κλαρίνο.
Γράφτηκε στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά. Εμφανίστηκε στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, εργάστηκε σε ωδεία ως δάσκαλος μουσικής και συμμετείχε σε δισκογραφικές δουλειές ως μουσικός. Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς Έλληνες συνθέτες καθώς και αξιόλογους ερμηνευτές.

Από το 2003 μέχρι και σήμερα, συνεργάζεται στενά με το συνθέτη Γιάννη Σπανό, ο οποίος του εμπιστεύτηκε δύο τραγούδια προς επανεκτέλεση για την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Άσε τη σκέψη εδώ», που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο 2008 με πολύ καλές κριτικές.
Ένα από τα τραγούδια της πρώτης αυτής δισκογραφικής δουλειάς του Κώστα Τζιαγκούλα, «Ο λαουτιέρης», κυκλοφόρησε σε μια αμερικάνικη συλλογή τραγουδιών απ’ όλο τον κόσμο, με τίτλο «Indie Underground Vol 12», αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα.

Το 2012 συμπράττει παρέα με σημαντικούς μουσικούς ως μέλος του θεατρικού θιάσου «Ξυπόλητο Τάγμα» με τους Τάκη Βαμβακίδη, Γιάννη Μποσταντζόγλου, Γιάννη Ζουμπαντή, Κώστα Φλωκατούλα, Τζένη Βαβα-ρούτα καθώς και τους καραγκιοζοπαίχτες Άθω Δανέλλη και Τάσο Κώνστα.
Το 2014 κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δύο νέα του τραγούδια, τα «Αδέσποτα σκυλιά» και η «Φόλα». Στο δεύτερο, συμμετέχει και ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης. Το 2015 συμμετέχει στη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Ζουγανέλη «Αισώπου Μύθοι» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη σε στίχους Χρήστου Προμοίρα.