Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ – ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ
“Τα πρόσωπα του Έρωτα”

ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ

Από την Αστόρια περνά την γέφυρα για το Manhattan School of Music (σπουδάζοντας παράλληλα τραγούδι με την σοπράνο Judith Raskin και υποκριτική με τον ηθοποιό William Hickey), διασχίζει τα σύνορα του Καναδά για συναυλίες και παραστάσεις όπερας, και αρχές του 1982 αμέσως μετά την συμμετοχή της στην όπερα «Μήδεια» του Gavin Bryars σε σκηνοθεσία Robert Wilson, περνά και τον Ατλαντικό και επιστρέφει στη χώρα των γονιών της. Για τα έξι επόμενα χρόνια καθιερώνεται ως βασική συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Η Πορνογραφία, Οι Μπαλλάντες της Οδού Αθηνάς, Μεμέντ γεράκι μου, Η Ρωμαϊκή Αγορά, Η Λαϊκή Αγορά αλλά και η συμμετοχή της στις παραστάσεις του Σείριου, δεν είναι παρά μόνο οι υπέρτιτλοι σε μια βαθιά και καθοριστική σχέση μαθητείας και ταυτότητας δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι.
Τέλη του 1988, ο πρώτος της προσωπικός δίσκος Στη λάμψη του φεγγαριού. Ακολουθούν πολλές νέες συνεργασίες και περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 διευρίνει ακόμα περισσότερο τα όρια τόσο της μουσικής αναζήτησης όσο και της ανατροπής: από το Χάραμα στην Καισαριανή με την Δήμητρα Γάλανη βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής, από τον Βασίλη Τσιτσάνη περνά στον Tom Waits. Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Σταμάτης Κραουνάκης, Στάμος Σέμσης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Κυπουργός, Active Member είναι μερικοί από τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζεται αυτή την περίοδο. Ακολουθούν ο δίσκος Για την συνήθεια του έρωτα, ένας από τους σημαντικότερους προσωπικούς της δίσκους, σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, παραστάσεις που ξεχωρίζουν όπως Οι Μουσικές του Κόσμου με την Μαρία Φαραντούρη και την Σαβίνα Γιαννάτου και ο δίσκος της Trio (Έλλη Πασπαλά, David Lynch, Σταύρος Λάντσιας).
Έπονται τα Φτηνά τσιγάρα, καλοκαίρια στην Πράγα, μουσικές διαδρομές από την Faithful στους Faithless, περιοδείες με το Trio, συνεργασίες στην δισκογραφία, στην σκηνή, στο θέατρο και στην οθόνη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο. Ένας ακόμη προσωπικός της δίσκος με τον Στάμο Σέμση Σε ποιό θεό να πιστέψω, Ένα τσίρκο κάλπικο, και ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, από το οποίο έκτος των άλλων, προέκυψε και η συνεργασία με τους Raining Pleasure στα νέα Reflections. Μετά από μία δεύτερη συνάντηση με τις Φαραντούρη και Γιαννάτου, ακολουθεί μία μεγάλη περιοδεία με τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Ανάμεσα στην δισκογραφία και τη σκηνή, πάντα στο δρόμο, εκεί όπου δοκιμάζεται διαρκώς η μουσική σχέση με τους δημιουργούς, με το κοινό και, εν τελει, με τον τρόπο να υπάρχει κάνεις μουσικά.

 

 

ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την Jazz μουσική και παρακολούθησε μαθήματα του Ούγγρου πιανίστα της Jazz, Bela Lakatos. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του γκρουπ ISKRA με το οποίο εξέδωσε 2 LP: «A new day» (1986), «Parastasis» (1988) ξεκινώντας από τότε την συνθετική του δραστηριότητα.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες (Μ. Θεοδωράκης, Χ. Λεοντής, Ε. Καραΐνδρου, Κ. Σφέτσας, Ν. Ξυδάκης κ.ά.), τραγουδιστές (Ε. Πασπαλά, Σ. Γιαννάτου, Μ. Φαραντούρη, Τ. Τσανακλίδου, κ.ά.) και σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής αλλά και της διεθνούς Jazz σκηνής (Κ. Θεοδώρου, Β. Ρακόπουλος, Τ. Μπαρμπέρης, Β. Κατσούλης, A. Αndersen, P. Fresu κ.ά.).
Το 2010 συνεργάστηκε με τον Charles Lloyd και τη Μ. Φαραντούρη στο “Αthens Concert” (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού) που κυκλοφόρησε απο την ECM το 2011.
Έχει συμμετάσχει σε μουσικά Φεστιβάλ (Brugges Festival – 2001, International Festival of Jazz Piano in Prague – 2005) παρουσιάζοντας τις προσωπικές του συνθέσεις.
Έχει επίσης γράψει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις:
– «Τρισεύγενη», «Κύκλος με την κιμωλία», «Πέρσες», «Ίων», «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη» (Eθνικό Θέατρο),
– «Mήδεια» (Φεστιβάλ Αθηνών),
– «Φόνισσα» (Θέατρο Πολιτεία),
– «Άλκηστις», «Ελευθερία στη Βρέμη» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου)
Κυκλοφορίες CD:
– «Ονειρέματα» (Μουσική για πιάνο και μικρά σύνολα, Lyra- 1996).
– «Άλκηστις» του Ευριπίδη (Μουσική για την ομώνυμη παράσταση, Lyra – 1996).
– «Ο κύκλος με την κιμωλία» (Μουσική για την ομώνυμη παράσταση, Great Media – 2005)
– «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (Πιανιστικές διασκευές τραγουδιών του ομώνυμου συνθέτη, Σείριος – 2008)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
A’ ΜΕΡΟΣ

Μια πόλη μαγική Μάνος Χατζιδάκις
Moon River Henry Mancini, Johnny Mercer
Μαρόκο Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου
Ο χορός των άστρων Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελένη Ζιώγα
Χάθηκε το φεγγάρι Σταύρος Ξαρχάκος, Βαγγέλης Γκούφας
Λευκό μου γιασεμί Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Μιχάλης Γκανάς
Τα πάθη από τον έρωτα Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Χορτάτζης
Amara me Nino Rota
Bloody Something Monika
Moondance Van Morrison
Ήτανε μια φορά Σταύρος Ξαρχάκος, Κώστας Φέρρης
Dance me to the end of love Leonard Kohen

Β’ ΜΕΡΟΣ

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι Μάνος Χατζιδάκις, Νότης Περιγιάλης
Έλα σε μένα Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος
Πως να ξεχάσω Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελένη Ζιώγα
Ενός λεπτού φιλί Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Μιχάλης Γκανάς
Summertime in Prague Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Η νύχτα Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Γκάτσος
Κάπου υπάρχει η αγάπη μου Μάνος Χατζιδάκις
Περιμπανού Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος
Το μαγικό χαλί Μάνος Χατζιδάκις, Άκoς Δασκαλόπουλος
Σ’ αγαπώ Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Μιχάλης Γκανάς
Πες μου μια λέξη Μάνος Χατζιδάκις, Αλέκος Σακελλάριος