Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

Ο Στέφανος γεννήθηκε στην Αθήνα και δε χρειάστηκε πολύ χρόνο, για να αποκαλύψει το μουσικό του ταλέντο, αφού από την ηλικία των τεσσάρων χρονών είχε την ικανότητα να απομνημονεύει με μεγάλη ευκολία κομμάτια κλασικής μουσικής και να τα αναπαράγει στο πιάνο σχεδόν αυτούσια. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών υπό την καθοδήγηση της αείμνηστης Μαρίκας Παπαϊωάννου και υπό την διδασκαλία της Φοίβης Βάλληνδα, απ’ όπου απέκτησε το δίπλωμα πιάνου και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του – με υποτροφία του Γαλλικού κράτους – δίπλα στην διεθνούς φήμης πιανίστρια Yvonne Lefébure. Εκεί παρακολούθησε ταυτόχρονα μαθήματα σύνθεσης, ενορχήστρωσης, διεύθυνσης ορχήστρας και μουσικής κινηματογράφου, ενώ είχε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσει σεμινάρια με τους σπουδαίους συνθέτες Pierre Bulez και Astor Piazzolla, αλλά και με άλλους φημισμένους δασκάλους της μουσικής. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι γνώρισε τη διάσημη Αργεντίνα πιανίστρια Martha Argerich, με την οποία τον ένωσαν δεσμοί φιλίας και αμοιβαίας καλλιτεχνικής εκτίμησης. Χάρη στη Μάρθα γνώρισε τον Vladimir Horowitz και κατά τη διάρκεια της σύντομης μαθητείας του δίπλα του ο Στέφανος έμαθε για την πραγματική αξία της μουσικής, διδάχτηκε τεχνικές που μόνο ένας μουσικός αυτού του επιπέδου θα μπορούσε να του μεταγγίσει. Στο μεταξύ ο Στέφανος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο των Παρισίων και στην Ecole Normale de Μusique και επιπλέον κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης μουσικής σύνθεσης για σύγχρονο μπαλέτο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Val-de-Marne. Οι συναυλίες του Στέφανου σε όλο τον κόσμο αποτελούνταν κυρίως από δικά του έργα, καθώς και έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών, όπως ο Scriabin και ο Prokofiev. Οι εμφανίσεις του αγκαλιάζονταν με πολύ ενθουσιασμό από το κοινό και λάμβαναν εξαιρετικές κριτικές, γεγονός που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αργότερα, o Στέφανος έστρεψε την προσοχή του περισσότερο στη σύνθεση. Έγραψε μουσική για το θεατρικό έργο «Θεοδώρα», σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Μιχάλη Κακογιάννη, στο οποίο πρωταγωνιστούσε η διεθνούς φήμης ηθοποιός Ειρήνη Παππά.
Την περίοδο της «μουσικής του εφηβείας» – όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος – χωρίς να εγκαταλείψει τις κλασικές του συναυλίες, συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές του και το μοντέρνο ελληνικό τραγούδι, αρχικά ως ενορχηστρωτής – συνθέτης και κατόπιν και ως ερμηνευτής των δικών του συνθέσεων, κερδίζοντας πολλαπλούς πλατινένιους δίσκους και γεμίζοντας στάδια σε ζωντανές συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.
Ο Στέφανος είχε την χαρά να συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους τραγουδιστές στον κόσμο, οι οποίοι ερμήνευσαν δικά του κομμάτια. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν ονόματα όπως ο Alfredo Kraus, ο Jose Carreras, η Teresa Berganza, η Dulce Pontes, o Lucio Dala, ο Luca Carboni, o Vittorio Grigolo κτλ. Kατά την διάρκεια της συνεργασίας του με την διάσημη Πορτογαλίδα καλλιτέχνιδα Dulce Pontes, με την οποία περιόδευσε ανά τον κόσμο ως μόνιμος διευθυντής της ορχήστρας, ενορχηστρωτής και πιανίστας, είχε επίσης την χαρά να συνεργαστεί με τον Ennio Morricone και τον Horatio Ferrer – στιχουργό του Astor Piazzolla. Σημαντικές οι συνεργασίες του με την Βίκυ Λέανδρος, τη Νάνα Μούσχουρη, αλλά και άλλους πολύ σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Μαρινέλλα, ο Αντώνης Ρέμος, ο Σάκης Ρουβάς, η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιώργος Περρής κ.α. Επιπλέον συνεργάστηκε με ορχήστρες όπως τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, την Ορχήστρα της Σόφιας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, την Ορχήστρα της Λειψίας, την Καμεράτα, την ορχήστρα Amadeus κτλ.
Έχει παίξει υπό τη διεύθυνση των διάσημων μαέστρων Vladimir Va’lek, Valeri Vatchev, Αλέξανδρο Μυράτ, Δημήτρη Αγραφιώτη, Simon Kogan, έχει εμφανιστεί σε μεγάλα θέατρα και αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο, όπως στο Concertbaum (Ολλανδία), στην Opera de la Corunia, στο Centro Cultural de Belem (Πορτογαλία και Βραζιλία), στο Carre Theatre (Άμστερνταμ) και φυσικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο Στέφανος κλήθηκε να παίξει στο γκαλά του Jose Carerras στην Λειψία, ενώ στα πλαίσια του εορτασμού της 85ης επετείου της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας, συνέθεσε και παρουσίασε στο Κρεμλίνο τον ύμνο της Ρωσικής Αεροπορίας. Η οικογένεια του Shostakovich έδωσε την άδεια στον Στέφανο να κάνει τη μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα του έργου του Shostakovich, κοντσερτίνο για δύο πιάνα. Ο Στέφανος είναι ο συνθέτης του Ύμνου των Special Olympics και του τραγουδιού της Ένωσης «Μαζί για το παιδί», για την οικονομική ενίσχυση της οποίας, έδωσε τον Σεπτέμβρη του 2012 μία συναυλία “Εφ’ όλης της ύλης” στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο) και η οποία συναυλία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς συγκεντρώθηκε το ποσό των 153.000 ευρώ, έσοδα που μοιράστηκαν εξ’ ολοκλήρου στα δέκα σωματεία της ένωσης.

ΠPOΓPAMMA
A’ MEPOΣ
“When a dream comes true” Στέφανος Κορκολής (1996)
O Διεθνής Ύμνος των Special Olympics

“Sensitivities” Στέφανος Κορκολής (1998)

“Gipsy Song” Georges Bizet – Στέφανος Κορκολής (1987)
πάνω σε ένα θέμα από την όπερα Κάρμεν

Σπουδή σε λα ελάσσονα Στέφανος Κορκολής (1979)

Αλεξάντρ Σκριάμπιν Πρελούδιο αρ. 4 από το έργο 11

“Ισπανική Φαντασία” (1998) πάνω σε θέμα των Isaac Albeniz και Enrique Granados

“Libertango” Astor Piazzolla – Στέφανος Κορκολής (1982)

B’ MEPOΣ

Στέφανος Κορκολής:
Στυλιστικές παραλλαγές πάνω σε ένα γνωστό θέμα
α. … a la maniere de Mozart
β. … a la maniere de Beethoven
γ. … a la maniere de Schumann
δ. … a la maniere de Ravel
ε. … a la maniere de Rachmaninof
στ. … a la maniere de Prokofiev
ζ. φινάλε, στο ύφος του Στέφανου

“Montages” (2000), Στέφανος Κορκολής
πάνω σε θέματα των Michel Legrand, Nino Rota,
Ennio Morricone, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι

“Master and Margarita” Στέφανος Κορκολής – Linda Geyman μια εικόνα του Mikhail Bulgakov
­
Εξαρτάται από εσάς (επιθυμία του κοινού)

“Ne me quitte pas” Jacques Brel – Στέφανος Κορκολής